Să ai un stil de viață sustenabil este în general o provocare. Să ai un stil de viață sustenabil în preajma sărbătorilor este o provocare și mai mare – ambalaje, mâncare cumpărată în exces, brad natural, mult mai multe PET-uri decât de obicei, vase de unică folosință, risipă alimentară și mult, mult plastic.

Pentru că știm cât de greu este să continui să faci alegeri eco-friendly în preajma sărbătorilor, am pregătit o serie de idei, sfaturi și tutoriale pentru perioada sărbătorilor, care să te ajute să iei cele mai bune decizii, atât pentru tine, cât și pentru mediu. 

Dacă aici ți-am arătat ce cadouri sustenabile le poți face celor dragi, mai jos ți-am pregătit 10 idei de decorațiuni pe care le poți face chiar tu din materiale reciclabile. Și dacă tot te-ai apucat, poți face câteva în plus pe care să le faci cadou prietenilor și familiei – poate îi convingi și pe ei să facă un prim pas spre un stil de viață sustenabil.

1. Oameni de zăpadă din șosete

Ai găsit iar o șosetă desperecheată în dulap? În loc să o arunci, o poți transforma într-un om de zăpadă cu care să îți decorezi casa sau pe care să îl faci cadou cuiva. Vezi aici un tutorial care îți explică pas cu pas cum să îl faci.

Sursa: Etsy

2. Ghirlande festive

Oferă o nouă viață puloverelor rupte sau pătate prin aceste ghirlande colorate. Tot ce trebuie să faci este să decupezi bucăți din acestea și să le înșiri pe o sfoară. Instrucțiuni detaliate găsiți aici.

ghirlande materiale textile
Sursa: Site-ul Pillar Box Blue

3. Globuri făcute din becuri

Transformă becurile arse în niște decorațiuni pentru brad drăguțe și foarte ușor de făcut – vezi instrucțiunile. 

globuri din becuri
Sursa: Etsy

4. Coroniță din cofraj de ouă

Dacă vrei o alternativă eco-friendly a clasicelor coronițe din brad natural, poți încerca să faci o coroniță dintr-un cofraj de ouă pe care să o pictezi și decorezi cum vrei. Detalii aici

Alte idei pentru coronițe din materiale reciclate găsești aici și aici.

coronita din cofraj de oua
Sursa: Blogul Sinnen Rausch

5. Globuri din sticle de plastic

Știai că poți realiza decorațiuni până și din sticlele de plastic pe care altfel le-ai arunca la gunoi? Uite aici cum le poți valorifica și folosește pozele ca sursă de inspirație pentru modelele pe care le vei face.

globuri din sticle de plastic
Sursa: Etsy

6. Reni din tuburi de carton

Te-ai gândit vreodată că poți refolosi tuburile de la hârtia igienică sau de la rola de șervețele? Uite aici o idee drăguță pe care o poți pune în practică. Sau aici.

reni din carton
Sursa: Site-ul Decoideas

7. Globuri din hârtie

Sutele de hârtii folosite pe care le ai prin toată casa pot deveni acum decorațiuni pentru Crăciun. Aici găsești tutorialul complet. Alte modele mai găsești aici și aici

globuri de hartie
Sursa: Site-ul Lia Griffith

8. Reni din dopuri de plută

Dacă ai obiceiul să păstrezi dopurile de plută de la sticlele de vin, vezi aici cum le-ai putea transforma în niște obiecte de decor simple și drăguțe.

Reni din dopuri de pluta
Sursa: Site-ul DIY to try

9. Pinguini din PET-uri

Tot din sticle de plastic poți face și figurine-pinguini (sau orice altceva, fii creativ), foarte simpatici și ușor de făcut. Găsești aici un tutorial din care să te inspiri.

Pinguini din PET-uri
Sursa: Site-ul Vila do Artesão

10. Ornamente din haine vechi

Dacă celelalte proiecte ți s-au părut prea simple, și cauți unul mai complex, vezi aici câte decorațiuni poți face dintr-un singur pulover vechi.

decorațiuni din material textil
Sursa: Site-ul Pillar Box Blue
9