Dacă printre rezoluțiile tale pentru noul an se numără și reducerea cantității de mâncare pe care o arunci săptămânal în propria locuință, atunci acest articol îți va fi de folos.

Ai întâmpinat probleme încă de la început, când te-ai hotărât că anul acesta vei arunca mai puțină mâncare, dar ți-ai dat seama că nu știi ce trebuie să faci mai departe?

Noi îți venim în ajutor cu câteva rețete care te învață cum să valorifici fructele îmbătrânite, legumele uitate în frigider sau resturile produselor de panificație, transformându-le în preparate delicioase.

Mere

Deși merele rezistă destul de mult, cumva reușim mereu să avem câte un măr îmbătrânit, al cărui aspect ne face să nu mai vrem să îl mâncăm, dar parcă nici nu l-am arunca. Vezi în continuare ce poți face cu aceste mere, astfel încât să nu contribui la risipa alimentară și să le oferi o nouă șansă.

Plăcintă vegană cu mere

Dacă încă nu ai încercat rețeta noastră de plăcintă cu mere, e momentul perfect să o faci.

Sos de mere (applesauce)

O altă soluție rapidă pentru merele îmbătrânite este sosul de mere, pe care îl poți servi ca orice altă dulceață, sau îl poți conserva și folosi ulterior în diverse prăjituri, ca îndulcitor sau înlocuitor pentru ouă. Bonus, și acesta este vegan.

Pâinea

Pâinea este printre cele mai risipite alimente, fiind abandonată imediat ce dă primele semne că s-ar usca, ajungând în cele din urmă în coșul de gunoi. Cele mai simple soluții ar fi să prăjești feliile care începeau să se usuce, sau să le folosești pentru a-ți face un sandwich la grill. Dar le poți folosi și pentru a face o budincă, pâine în ou sau pesmet, pe care să îl refolosești în alte preparate.

Budincă de pâine

Pâinea care a început să se usuce, dar încă poate fi consumată poate fi transformată ușor într-o budincă delicioasă, perfectă atât la micul dejun, cât și ca desert.

Pesmet

Până și pâinea foarte uscată poate fi valorificată. Pune feliile uscate de pâine (este important să fie complet uscate, altfel nu se va măcina bine) în blender, și macină-le până obții pesmetul (tu alegi cât de fin să fie). Folosește-l apoi pentru preparate pane sau pentru mâncăruri rumenite la cuptor.

Bananele

De câte ori nu am cumpărat banane ca apoi să uităm de ele în coșul cu fructe? Probabil după ce coaja lor capătă o culoare maronie, nu multă lume le mai consumă. Dar asta nu înseamnă că nu mai sunt comestibile. Așa că data viitoare când cumperi mai multe banane decât mănânci, nu le arunca, dă-le o nouă șansă prin rețetele de mai jos.

Banana bread

Printre cele mai cunoscute rețete care contribuie la reducerea risipei alimentare, banana bread poate fi făcută sub diferite forme, și adaptată pentru diferite diete (vegană, fără gluten etc.), existând mii de rețete pentru aceasta. Foodieopedia are pe blog o rețetă de banana bread foarte apreciată, iar dacă sunteți în căutarea unei variante vegane, vă vine în ajutor Prăjiturela

Înghețată din banane

Un desert simplu, dar care necesită mai mult timp, este înghețata făcută din banane congelate. Rețeta poate fi adaptată prin adăugarea mai multor fructe congelate.

Biscuiții

Ți-ai dat seama că de câte ori cumperi un pachet de biscuiți, îți rămân câte 2-3 pe care nu îi mai mănânci niciodată? Am selectat pentru tine câteva idei de rețete în care să îi incluzi, ca să nu îi mai ții degeaba în dulap până expiră.

Blat pentru tartă sau cheesecake

În loc de un blat clasic din aluat, poți face unul (poate chiar mai bun) din biscuiții rămași în pachet, pe care să îl transformi apoi într-un cheesecake sau o tartă.

Salam de biscuiți

Numit de mulți oameni „desertul copilăriei”, salamul de biscuiți este un desert ușor de făcut, și o bună soluție pentru a salva resturile de biscuiți, pe care altfel le-am arunca după expirare sau la următoarea curățenie prin dulapuri. 

Am făcut recent și o listă cu sfaturi pentru a reduce risipa alimentară din perioada sărbătorilor, însă multe dintre ele sunt valabile pe tot parcursul anului.

4