haine vechi

În articolul Procesul reciclării în industria textilă, Oana ne povestea despre cât de dăunătoare este industria textilă și cât de important este să reciclăm sau să susținem industria slow fashion. Hainele vechi reprezintă o adevărată provocare în special, din cauza faptului că de cele mai multe ori evităm să le scoatem din dulap cu gândul că va veni momentul când vor fi purtate din nou. Astfel, ele rămân uitate în dulap și ocupă spațiul pe care poate ți-ai dori să-l aloci unor haine noi.

Cum anotimpul rece a sosit și este timpul să facem loc hainelor groase, este și ocazia perfectă pentru a renunța la hainele pe care nu le mai purtăm din diverse motive, fie că e vorba de haine care nu ne mai plac, nu ne mai vin sau haine care s-au deteriorat.

Ce putem face cu hainele pe care nu le mai purtăm?

1. Dă-le o a doua șansă la viață

Hainele care sunt decolorate sau prea deteriorate nu pot fi donate sau vândute, astfel că de cele mai multe ori ajung la coșul de gunoi. Sunt însă atâtea lucruri pe care le poți face cu ele! Există foarte multe articole și videouri pe Internet de genul do it yourself, din care poți învăța cum să reciclezi textilele deteriorate. De la clasicele cârpe de praf și batiste, la confecționarea unor sacoșe de cumpărături, șosete, dischete demachiante – sunt atâtea modalități de a le da hainelor tale vechi o a doua viață.

2. Donează!

Dacă ai haine în stare bună care ți-au rămas mici sau pe care nu le mai porți, dezobișnuiește-te să le ții în dulap și fă-ți obiceiul de a le dona unor oameni care au mai multă nevoie de ele. În luna decembrie sunt foarte multe organizații care organizează evenimente caritabile de donații pentru orfelinate, case de bătrâni sau familii nevoiașe, dar poți dona și tu direct, oricând. Câteva asociații care se ocupă cu astfel de acțiuni sunt: Asociația Christiana, The Charity Shop- Little People Romania, Caritas Cluj, Asociația Ecce Homo.

Sursa: freepik

3. Participă la evenimente de tip garage sale/târguri de mărunțisuri

Evenimentele de tip garage sale au fost foarte bine primite de comunitate pentru că îți dau oportunitatea de a vinde, sau de a da la schimb hainele pe care nu le mai porți dar sunt în stare bună. La  unele din acestea, câștigurile și obiectele care nu se vând sunt donate. Dacă îți surâde ideea, uite câteva care se întâmplă în perioadă următoare:

haine groase
Source: freepik

4. Vinde-le prin intermediul diferitor platforme, cum ar fi OLX sau Facebook Market

Dacă ai multe haine în stare bună pe care ai dori să le vinzi, dar nu vrei să o faci în cadrul unui garage sale, poți să folosești platforme ca Facebook Market și Olx. Mai mult, poți chiar și să postezi un story pe Instagram și sunt șanse să se găsească un prieten căruia să-i atragi atenția Desigur, prețul trebuie să fie unul decent pentru a putea să convingi pe cineva să le cumpere. dar poți să le vinzi puțin mai scumpe decât la un garage sale.

Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porți?

6