Începând cu 1 iulie, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie conform ordonanței de urgență nr. 74/2018. Acesta este motivul pentru care ai observat că în locul containerului obișnuit de gunoi se află acum pubele speciale pentru resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Dacă locuiești la casă, vei avea acum saci menajeri colorați corespunzător celor patru categorii. Dacă ai nelămuriri despre ce înseamnă acest proces, de ce și cum să reciclezi, citește în continuare.

De ce să colectăm selectiv?

Sursa: Freepik

În fiecare zi se generează cel puțin 3,5 milioane de tone de plastic și alte deșeuri solide. Gunoiul adunat în gropi este o problemă deoarece produce metan, un gaz care menține căldura în atmosferă și duce la încălzirea globală. Pe lângă asta, o mare parte din deșeuri ajunge în oceane, ceea ce schimbă calitatea apei și dăunează ecosistemelor marine. Cu puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, păstrarea apei curate și a reducerii consumului de energie și de resurse naturale neregenerabile. 

(Bineînțeles, ideal ar fi să avem cât mai puține deșeuri, însă asta nu este întotdeauna posibil. Un articol despre cum să producem mai puține deșeuri va fi publicat în curând). 

Iar dacă aceste lucruri nu sunt destul să te motiveze, atunci trebuie să iei în calcul faptul că poți fi nevoit să plătești dacă arunci gunoiul în mod incorect. Cetățenii care nu se vor conforma regulilor pot fi amendați cu până la 2000 de lei și vor avea de plătit și o taxă de salubritate mai mare cu 25%. Deci, și pentru binele tău, și al planetei, mai bine faci un minim efort pentru a recicla. 

Acum că te-am convins, hai să înțelegem cum să selectăm deșeurile în funcție de categoria lor.

PLASTIC ȘI METAL

 

Plasticul și metalul se colectează în recipientul galben, respectiv sacul menajer galben. Aici poți arunca PET-uri și alte obiecte din plastic, de exemplu cutii, pungi, ambalaje de protecție și jucării. Tot aici se aruncă doze de băuturi, cutii de conserve sau cutii de tip TetraPack (cutii de lapte sau sucuri naturale). 

Este important ca recipientele din plastic să fie clătite cu apă rece înainte de a fi aruncate. Capacele PET-urilor trebuie scoase și este recomandat ca recipientele să fie presate pentru a economisi spațiu. Nu lăsa niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.

Atenție! Ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. 

Totodată, nu pot fi reciclate următoarele: produse combinate din metal și plastic, polistiren, cutii cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) etc.

HÂRTIE ȘI CARTON

Hârtia se colectează în recipientul albastru, respectiv sacul menajer albastru. Și aici este recomandată împăturirea, prin care se economisește spațiu.

Poți arunca aici reviste, ziare, maculatură, plicuri, cutii, fotografii, cartoane de ouă etc. Nu poți arunca hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă. De exemplu, dacă ai o cutie de pizza, o poți arunca dacă mâncarea nu a lăsat urme pe carton (unele companii pun o folie de protecție între ambalaj și mâncare din acest motiv). Însă odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat

STICLĂ

Sticla se colectează în recipientul verde, respectiv sacul menajer verde.

Ambalajele din sticlă trebuie neapărat spălate și uscate înainte de reciclare. 

Poți, astfel, să arunci ambalaje din sticlă fără capac, borcane fără capac, damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc. Nu poți să arunci oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Majoritatea lucrurilor care nu se încadrează în categoriile de mai sus se pot arunca aici, de exemplu resturi de mâncare, scutece de unică folosință, absorbante, excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe etc. 

Însă nu poți arunca deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (de ex. mobilier) etc.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DEȘEURILE BIODEGRADABILE?

Sursa: Freepik

 În România nu este reglementată prin lege o colectare selectivă a deșeurilor biodegradabile, însă ele pot fi folosite pentru a crea compost, un îngrășământ pentru planetele din grădină. 

Pentru asta, poți folosi resturi de fructe şi de legume, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, coji de ouă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte, plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit etc. 

Nu se recomandă folosirea a resturi de carne, resturi de produse lactate, ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit.

Nu uita!

Recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate. Un singur produs murdar poate contamina un camion întreg, deci asigură-te că deșurile sunt curățate corespunzător. 

Recomandăm să salvezi acest articol și să revii la el când nu știi unde trebuie aruncat un produs.

Dacă am omis ceva sau dacă ai sfaturi despre modul tău de a recicla, nu ezita să ne lași un comentariu sau să ne contactezi.

4