De multe ori auzim că dacă vrei să adopți un stil de viață mai sustenabil trebuie să începi cu pași mici – dacă încerci să iți schimbi radical viața de pe o zi pe alta, șansele să și reușești nu sunt foarte mari. De fapt, primul „pas mic” pe care ar trebui să îl faci este să te documentezi, să începi să cauți informații despre acest subiect care să îți fie de folos pe tot parcursul schimbărilor pe care urmează să le faci. 

Și exact asta încearcă Ana să facă, să aducă informațiile mai aproape de oameni, pentru a le ușura munca în a deveni mai sustenabili.

„Țin minte că mă certam cu bunica atunci când dădea foc la frunzele de toamnă și îi arătăm cum se pot utiliza ca îngrășăminte, însă nu prea eram ascultată.”

Ana Corcodel este o tânără din Republica Moldova, care la doar 21 de ani reprezintă un model și o inspirație în domeniul sustenabilității pentru cei care o urmăresc pe Instagram

Profilul ei l-am găsit și noi întâmplător, căutând surse de inspirație și informații utile pe tema sustenabilității. Ne-a convins încă din primele postări să ne alăturăm comunității construite în jurul profilului ei, munca depusă de ea fiind cu adevărat o sursă de inspirație.

Ea a fost pasionată de mediu și ecologie încă de mică, dar decizia de a schimba ceva la stilul ei de viață a apărut recent, mai exact acum un an, odată cu mutarea ei în Italia.

ana

Am văzut că acolo se reciclează obligatoriu în fiecare casă.
La magazine sunt mereu doar pungi biodegradabile și torbe (tolbe/traiste) din textil. Am început să caut informație în mai multe limbi și am gasit un video despre un magazin Zero Waste.

Ana

ana_ecoblog

Acela a fost și momentul în care a decis că își dorește să-și deschidă propriul magazin Zero Waste, chiar în Chișinău, aproape de locul unde a copilărit. 

Zero Waste este un concept tot mai popular și la noi în țară, existând deja mai multe magazine online care funcționează după acest principiu. Recent a fost deschis și primul magazin fizic Zero Waste, în Oradea, urmat de unul din Sfântu Gheorghe, iar Magazin Zero Waste București a anunțat că va fi deschis unul în curând și în București.

Ana ne povestește că pentru ea primul pas a fost înțelegerea reciclării – deși făcea deja acest lucru de ceva timp, nu avea o motivație anume pentru a face asta. 

Desigur că reciclarea, doar că acum înțelegeam de ce fac acest
lucru. Am început să procur fructele și legumele de la piața, unde
plecam cu torbele de acasă. Apă nu am mai cumpărat în plastic după
ce am aflat că poate conține microplastic, care ajunge în organismul nostru. Priveam ambalajele produselor și citeam toate etichetele.

„Primii” pași ai Anei

  • Reciclează

    Colectarea selectivă a deșeurilor, reutilizarea unor ambalaje și căutarea produselor din materiale care sunt mai ușor de reciclat sunt toți pași pe care îi poți face pentru a trece la un stil de viață mai sustenabil.

  • Cumpără de la producători locali

    Cumpărând produse de la piață, nu doar că susții economia locală, dar faci și o alegere eco-friendly, comercializarea acestor produse necesitând mult mai puține resurse decât cele importate.

  • Renunță la sticlele de plastic

    În locul sticlelor de 0,5 L alege o sticlă reutilizabilă, iar în locul baxurilor de apă pentru acasă puteți opta pentru un filtru - fie tip cană, fie dintre cele atașate robinetului.

Și ce e cel mai important, Ana nu s-a rezumat la a-și adapta propriul stil de viață în așa fel încât să fie mai sustenabil. Ea a început să le vorbească prietenilor, familiei despre acest subiect, încercând să îi convingă și pe ei să îi urmeze exemplul. 

Ne-a povestit că la fel făcea și în copilărie, dar nu era luată în serios. 

 

Țin minte că mă certam cu bunica atunci când dădea foc la frunzele
de toamnă și îi arătăm cum se pot utiliza ca îngrășăminte, însă nu
prea eram ascultată.

Nu a trecut mult până insistențele și argumentele ei au dat roade, familia ei începând să ia tot mai în serios tema sustenabilității și să își dorească să facă o schimbare. 

Toată familia mea a fost "afectată", deoarece eu nu puteam să tac și
le povesteam și lor despre plastic.

Și aceste lucruri sunt cele care conduc la o schimbare majoră – dacă fiecare dintre noi am convinge persoanele din jurul nostru să facă mici schimbări la modul de consum și la ce se întâmplă cu obiectele pe care nu le mai folosim, cifrele amenințătoare referitoare la poluare și amprenta de carbon ar începe să scadă semnificativ.

În urma succesului avut cu familia ei, pe care a reușit să o convingă să își schimbe atitudinea față de mediu și tot ce ține de sustenabilitate, și observând că prea puțină lume din jurul ei este informată pe această temă, Anei i-a venit ideea să își deschidă un cont pe Instagram, @ana_ecoblog, pe care să posteze informații despre reciclare, reutilizare și sustenabilitate.

Ca parte a planului ei de a-și deschide propriul magazin Zero Waste, Ana a început să confecționeze traiste, dischete demachiante reutilizabile și coșuri. 

Am început a crea lucruri
pe @constient.md deoarece doream ca în Moldova să fie mai multe produse ecologice. Folosesc bumbacul organic și iuta, creez totul manual și sper ca toate lucrurile să îmbunătățească viața oamenilor.

produse realizate de Ana
O parte dintre produsele realizate de Ana

În ceea ce privește popularitatea sustenabilității în Republica Moldova, și cât de serios este tratat acest subiect, Ana ne-a mărturisit că a observat deja îmbunătățiri. 

Moldova începe cu pași
mici să se schimbe, împreună cu populația.
Mă bucură faptul că tot mai mulți se interesează despre minimalizarea plasticului și impactul lui asupra naturii și a sănătății. Sper să devină mai popular și să vedem schimbări radicale în atitudinea oamenilor.

Ca planuri viitoare, Ana își dorește să dezvolte cât mai mult proiectele începute și să contribuie la schimbarea atitudinii oamenilor față de mediul care îi înconjoară.

Pe Ana o găsiți pe Instagram, de unde puteți afla mai multe despre ceea ce face.

Dacă te-am convins să adopți un stil de viață mai sustenabil, dar încă nu ți-e clar de unde să începi, poți aplica pașii menționați de Ana, sau să te inspiri de aici și aici.

Fotografiile utilizate sunt din arhiva personală a Anei.

8