plastic free
Imagine de Oleg Magni de la Pexels

La începutul unui nou an, unii dintre noi ne facem planuri pentru anul în curs. Unii își fac planuri pentru o nouă carieră, alții pentru o nouă vacanță. Mulți dintre ei spun că vor face mai multe lucruri pentru ei și cei dragi. Un bun început pentru toate acestea este să fii mai sustenabil. Este un proces benefic atât pentru tine, dar și pentru mediu și comunitate. Pentru a începe să fii sustenabil nu e nevoie să faci schimbări radicale în stilul tău de viață. Sunt de ajuns pași mici, dar siguri spre un stil de viață mai bun. Dacă nu știi care sunt aceștia am făcut noi o listă pentru tine. Tu trebuie doar să îi urmezi.

Ce este sustenabilitatea?

pamant
Imagine de annca de la Pixabay

Prin definiție sustenabilitatea înseamnă „Calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.” (sursa: Dicționar Explicativ al Limbii Române)

Un stil de viață sustenabil se referă la toate acțiunile făcute în viața de zi cu zi pentru a fi mai sustenabil față de resurse și mediul înconjurător. Aceste acțiuni sunt variate și încurajate de către societate. Prin realizarea lor putem influența în bine starea planetei noastre și a vieții generațiilor viitoare.

Idei pentru un stil de viață sustenabil

Aici sunt câtiva pași de urmat dacă vă doriți un stil de viață mai sustenabil. Aveți detalii despre cum să realizați acești pasi la fiecare acțiune, doar apăsați pe săgeată.  

Gândește-te întotdeauna când arunci ceva la gunoi dacă ai putea să îl reutilizezi sau să îl folosești pentru alte scopuri. Poți chiar să creezi ceva nou din acel obiect sau să găsești o altă întrebuințare utilă. Poți să reutilizezi foarte ușor borcane pentru a stoca diverse mâncăruri în ele, sau le poți folosi în diverse moduri pentru a face decorațiuni. Aici vei găsi câteva idei interesante.

Cumpără doar atât cât știi că vei consuma. Încearcă să eviți pe cât posibil să arunci alimentele și mâncarea gătită. Ai grijă să îți faci o listă de cumpărături și să o respecți. De sărbători poți să urmezi sfaturile de aici pentru a evita să arunci multă mâncare. În general trebeuie să fii atent la câteva detalii pentru a reduce risipa. Acestea sunt: depozitarea inteligentă, gătirea alimentelor și o bună organizare.

Cu toții avem în localitatea unde locuim producători care își promovează produsele. Este bine să îi susținem deoarece marfa lor ar putea fi mult mai calitativă decât cea din supermarket. În acest fel susținem și afacerile mici și sănătatea noastră. Producătorii locali au grijă de alimentele lor și nu le procesează chimic.  Aici vom găsi fructe și legume plantate și crescute natural. În Cluj-Napoca, găsiți acești producători locali în multe locații, principalele locuri fiind notate aici.

Să sprijinim industria farmaceutică și cosmetică să nu mai folosească animalele pe post de cobai. Ele nu ar trebui folosite pentru testare. Astfel ar trebui să sprijinim afacerile care nu fac teste pe animale și să cumpărăm de la acestea. Pentru produsele cosmetice aici sunt câteva brand-uri accesibile care sunt cruelty-free. Puteți să cumpărați produsele sau să verificați dacă nu aveți deja produse cruelty-free acasă. Pentru a verifica dacă produsul dumneavoastră este cruelty-free sau nu, căutați la detaliile produsului, iar dacă nu e specificat căutați pe internet. Pe acest site puteți să introduceți numele brand-ului pentru a verifica dacă acesta este sau nu cruelty-free.

Încearcă să nu arunci un lucru dacă îl poți refolosi. Aici ne putem referi la caserole, pungi, borcane, cutii, ambalaje, flacoane goale etc. Există moduri creative de a folosi aceste lucruri și multe altele. Se pot reutiliza chiar și materiale textile pentru a obține altele. Aici vei vedea cum se face acest lucru. Cu toat că noi nu avem aparatura necesară pentru a ne reutiliza toate lucrurile pe care nu le mai folosim putem începe cu lucruri mici precum refolosirea borcanelor pentru dulceață sau sosuri. Putem refolosi ambalajele pentru a face diverse obiecte sau chiar hainele vechi le putem reinventa. Aici vei găsi câteva idei de reutilizare a hainelor vechi, sau dacă te simți mai creativ le poți refolosi și în alte scopuri, de exemplu pentru a confecționa dischete demachiante reutilizabile.

Plasticul este foarte dăunător pentru mediul înconjurător. Acesta este foarte greu reciclabil. Prin evitarea acestuia te sfătuim să folosești și să cumperi mai puține flacoane de plastic sau ambalaje făcute din plastic. Există magazine unde deja s-a remediat utilizarea plasticului, dar nu este valabil pentru toate. Aici ne referim la pungile de plastic și la diminuarea plasticului din ambalajele produselor. De asemenea există și multe inițiative care te îndeamnă să reciclezi plasticul. 

Termenul de slow fashion se referă la hainele care nu sunt fabricate în masă și care au un grad de calitate mai mare. Prin cumpărarea lor susținem produscătorii care fabrică haine calitative și au grijă la resursele acumulate. Despre procesul industriei textile și efectele ei găsiți detalii aici. Prin cumpărarea hainelor slow fashion  promovăm o societate care este interesată de resursele sale. Aceste haine le găsim în magazine cu produse locale, second hand-uri și magazine vintage. 

Probabil că ai văzut containerele pentru colectare selectivă și le folosești. Dacă nu, ar fi bine să începi să o faci. Este important să colectăm selectiv deoarece în acest fel deșeurile pot fi reciclate. Tot ce trebuie să știi despre colectarea selectivă și recilare găsești aici.

recicleaza
Imagine de Shirley Hirst de la Pixabay

Tu ce faci pentru a avea un stil de viață mai sustenabil?

11