MyOwnTree

MyOwnTree este un proiect aflat la început de drum, care urmărește să încurajeze oamenii să se implice în lupta cu încălzirea globală. Născut din inițiativa unor oameni cu viziune, CopaculMeu este diferit de alte proiecte din România care se ocupă cu plantarea arborilor, prin faptul că fiecare copac este localizat prin GPS și poate fi urmărit de adoptator, dar și prin faptul că aceștia sunt plantați pe terenurile achiziționate de ONG.

Despre proiect și beneficiile sale am povestit cu Bogdan Tinteanu, unul din ințiatorii MyOwnTree.

Despre proiect

0
Copaci plantați
10000
kg/an Oxigen eliberat
300
Kg/An Carbon Eliminat

Fiecare dintre noi se poate gândi instant la un eveniment de plantare de copaci, sau o inițiativă de acest fel; România plantează pentru mâine, Plantează în România fiind două din cele mai mari proiecte din acest moment. Însă ce se întâmplă cu pomii plantați în timpul evenimentelor organizate periodic și la care participă mulți voluntari? Se dezvoltă și trăiesc o viață lungă, sau mor sub lama unui topor sau alte motive?

Proiectul MyOwnTree diferă de restul inițiativelor prin faptul că fiecare pom plantat este îngrijit să se dezvolte sănătos, după care păzit pentru a duce o viață lungă. Oamenii adoptă un copac pentru suma de 35 de euro, bani în care intră toate costurile necesare dezvoltării copacului dar și cele pe care siguranța acestuia le implică. Copacii sunt atent îngrijiți pentru a ajunge la maturitate, după care se asigură paza și sănătatea acestora, donatorii avânnd posibilitatea verificării acestuia în orice moment.

Este un proiect deschis la nivel internațional care s-a născut  în primul rând din dorința de a-i ajuta pe oameni să conștientizeze impactul pe care-l are stilul lor de viață. Cei care donează devin membri ai organizației și au acces la platforma site-ului unde pot urmări progresele pe care le fac  în a-și reduce amprenta de carbon.

„Implicarea trebuie să înceapă de la nivelul fiecăruia dintre noi, fără să așteptăm mai întâi implicarea guvernelor. „CopaculMeu” este în esență modalitatea prin care oricare dintre noi se poate implica azi, cu un efort minim, în această problemă globală cu care ne confruntăm.”

Păduri etichetate cu GPS

Plantațiile se desfășoară pe terenurile achiziționate de ONG, iar prima pădure va fi plantată între Ploiești și București, pe terenul învecinat cu cea mai mare pepinieră Romsilva din țară. Terenurile sunt achiziționate prin Asociație  „pentru a garanta că scopul in care sunt folosite nu va fi niciodată altul decât cel promis”. Pentru achiziționarea unui teren se iau în calcul calitatea solului, nivelul de precipitații din zonă dar și cât de accesibil este acesta pentru echipa care se ocupă de mentenanță. 

MyOwnTree pădure
Gabriel Cristea și Bogdan Tinteanu

Pădurile sunt etichetate prin GPS, fiecare pom plantat fiind dotat cu un cip NFC. Asta îi dă posibilitatea donatorului să-i urmărească dezvoltarea și starea în orice moment folosind harta integrată pe site și să vadă carbonul pe care pomul îl strânge. Vor fi plantați tei deoarece este o specie non-invazivă, cu o creștere rapidă și care captează foarte bine carbonul datorită dimensiunii coroanei.

Un cadou special pentru cineva drag

Cei interesați se pot implica pentru acoperirea propriei amprente de carbon sau pot alege să facă un cadou special pentru cineva drag. Foarte multe persoane au ales până acum să planteze un copac cu ocazia nașterii unui copil sau să-l facă cadou cu ocazia zilelor de naștere sau de  sărbători. 

„Există o categorie de donatori cu totul specială care au ales să planteze în memoria unor persoane dragi care nu mai sunt printre noi, păstrând astfel vie amintirea acestora printr-un copăcel.”

Procesul este unul foarte simplu și nu răpește foarte mult din timpul tău. Accesând pagina pentru plantare, selectezi pentru ce vrei să plantezi copacul (fie să acoperi amprenta ta de carbon, fie să îl dăruiești cuiva special), iar apoi completezi datele cerute. După finalizarea acestui proces, este creat automat un profil de utilizator care îți permite să monitorizezi starea copacilor și îți dă acces la un calculator de carbon.

Cine sunt oamenii din spatele inițiativei?

„Știm că pentru a avea impactul pe care ni-l dorim avem nevoie de o echipă bine pregatită. Competențele noastre se completează fericit – cele tehnice, de proiectare și gestionare a fondului forestier, de gestionare a platformei online, cu cele de comunicare și dezvoltare a comunității de membri.”

Inițiatorii proiectului sunt Bogdan Tinteanu și Gabriel Cristea, doi prieteni care au crescut împreună în Ploiești, unul din cele mai poluate orașe din țară, ceea ce i-a făcut să „prețuiască mai mult ca orice aerul curat și natura”. Spun că motivația au căpătat-o în 2016 după ce au vizionat documentarul Before the Flood și au realizat că ne îndreptăm spre un punct critic când nimic nu ar mai putea salva planeta.

Încet echipa s-a mărit: s-au alăturat părinții lui Gabriel, Mihail și Mariana Cristea, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul silvic;  sora lui Bogdan, Monica Tinteanu, care se ocupă de aspectele juridice; Lavinia Badea pe partea de marketing și PR și Alexandra Stef  care lucrează să construiască o comunitate în jurul proiectului.

Despre deschiderea oamenilor față de proiect și motivele pentru care ar trebui să te implici

„Nu contează dacă tu ești american și plantezi un copac în România pentru că impactul e același: ajuți la reducerea amprentei de carbon la nivel global indiferent de locul unde plantezi un pom”.

Donatori MyOwnTree

Întrebat dacă există o reticență la a dona pentru plantarea unui copac, Bogdan ne spune că oamenii se arată deschiși la idee. Echipa se bucură cel mai mult de faptul că oamenii din străinătate au înțeles impactul global adus de pădurile MyOwnTree, poziționarea terenului în România nereprezentand absolut deloc o barieră. „Astfel, avem membrii din România, SUA, Brazilia, Germania, Franța, Spania și Marea Britanie.”

De ce ar trebui să te implici? Plantarea unui singur copac poate ajuta la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea amprentei de carbon, cea din urmă fiind foarte dăunătoare mediului. Schimbările climatice și efectele negative ale poluării devin din ce în ce mai vizibile: chiar dacă pare un pas micuț, plantarea unui copac este un pas important în lupta cu poluarea.

În plus, este un cadou inedit și special.

Sursa foto: Bogdan Tinteanu, MyOwnTree

Tu cui i-ai dărui un copac?

20