Risipa de alimente este des întâlnită mai ales de Crăciun. În perioada sărbătorilor se gătesc foarte multe preparate și feluri de mâncare. Câteodată acestea sunt aruncate deoarece nu au ajuns să fie consumate. Pentru a evita această risipă de alimente de Crăciun puteți ține cont de câteva sfaturi simple.

Imagine de Public Co de la Pixabay

Deoarece risipa de alimente este o problemă care privește întreaga comunitate, trebuie să ne gestionăm cantitatea de alimente pe care o pregătim. Nu doar de Sărbători, ci și în general se aruncă multă mâncare care ar putea fi consumată. Așa că anul acesta să încercăm să facem o schimbare. Aici veți găsi câteva sfaturi pentru a reduce risipa de alimente de Crăciun:

1. Mai taie din felurile de mâncare

De sărbători, oamenii au tendința să gătească mult mai multă mâncare decât este nevoie. Pentru a nu fi nevoit să arunci din preparatele gătite, o variantă simplă ar fi să… nu le gătești. Folosește-te de experiența anilor trecuți și gândește-te la ce s-a consumat cu adevărat și ce ai fost nevoit să arunci la finalul sărbătorilor. Aici e bine să iei în calcul și invitații pe care îi vei avea la masă și tipul de fel de mâncare pe care vrei să îl excluzi. Dacă musafirii tăi abia așteaptă să guste un preparat special pe care doar tu îl gătești așa de delicios, probabil nu îl vei exclude. Vei omite însă să faci un fel de mâncare pe care toată lumea în prepară și care nu e lipsit de nimeni. Gătește doar ceea ce crezi că vei putea să mănânci, tu, familia și invitații tăi.

Imagine de Michal Jarmoluk de la Pixabay

2. Fă o listă de cumpărături

După ce ai hotărât ce preparate vei găti, cel mai bine este să îți faci o listă cu alimentele necesare pentru acestea. În perioada aceasta magazinele sunt apriovizionate cu multe alimente și, de asemenea, cu multe reduceri sau oferte ”pe care nu le poți rata”. Rezistă tentației de a cumpăra alimente de care nu ai nevoie și îți vei face o favoare. O listă de cumpărături te va ajuta să îți organizezi cumpărăturile pentru a nu te întinde și a cumpăra peste planul inițial.

Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay

Nu îți face griji dacă crezi că omiți sau uiți ceva, vei putea merge la magazin după aceea. În perioada sărbătorilor, magazinele nu sunt închise prea mult timp și vei putea să mergi să cumperi ce mai ai nevoie. Acest lucru este omis de multe persoane întrucât nostalgia comunistă creează impulsul de a te aproviziona cu multe alimente atunci când ai ocazia, ”în cazul în care am nevoie mai târziu și magazinul e închis”.

3. Organizează-ți frigiderul

Imagine de Steve Buissinne de la Pixabay

4. Consumă mai întâi alimentele cu termen de valabilitate scurt

Pentru a reduce risipa de alimente, încearcă mai întâi să le consumi pe cele care au un grad mai mare de perisabilitate. Aici ne referim la fructe, legume și carne. Dacă nu vrei să le consumi ca atare, gătește-le. Prin gătire alimentele stopează procesul de alterare. În categoria aceasta se află și brânzeturile. După câteva zile, pentru a te asigura că brânza nu va începe să se altereze, o poți găti: poți realiza niște chifteluțe de brânză care sunt ușor de făcut și delicioase pentru un aperitiv sau să o folosești pentru diferite preparate precum plăcinte, pizza, paste, foietaje etc. În cazul unor banane care deja devin moi se poate face o banana bread, sau cu merele obosite se poate realiza o plăcintă vegană cu mere

5. Congelează

Dacă, totuși, ai ajuns la concluzia că ai cumpărat prea multă carne sau preparate pe care nu le vei folosi, nu îți face griji: le poți congela. Asigură-te însă că alimentele respective sunt depozitate în recipiente adecvate. Poți congela carne de orice tip, și chiar legume și fructe. Acestea vor rezista de la 1 lună până la 6 luni în congelator, în funcție de aliment. 

Imagine de congerdesign de la Pixabay

6. Folosește mâncarea rămasă

Deseori risipa de mâncare se face din mâncarea rămasă care este totuși în stare bună de consumat. Însă aceasta se poate refolosi în feluri creative. De exemplu, pentru carnea rămasă de la friptură se pot prepara niște paste. Doar tai carnea în bucăți mici, adaugi niște sos și pastele fierte anterior. Aceasta este doar una dintre multele rețete pe care le poți face dacă îți folosești creativitatea (articol cu alte idei, în curând pe greencluj.ro). 

7. Dăruiește altora

Bineînțeles că nu te sfătuim să donezi mâncare stricată. Dar, dacă preparatele tale mai sunt încă în termenii în care se mai pot consuma iar tu știi că nu ai să o faci, atunci dăruiește-le. Poți să le dai persoanelor care te vizitează de Crăciun, familiei tale, prietenilor sau vecinilor. Dăruirea nu se oprește aici: din păcate, cu toții putem găsi cel puțin o pisică sau un câine fără adăpost în apropierea locuinței. Ei s-ar bucura să îți guste preparatele de sărbători, dacă felul de mâncare este adecvat pentru ei. Și pâinea uscată poate fi oferită porumbeilor. 🙂

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

Tu ce alte idei ai? Lasă-ne un comentariu sau scrie-ne pe rețelele sociale.

10