Una dintre cele mai cunoscute și longevive piețe săptămânale din Cluj a fost redeschisă primăvara aceasta, zeci de agricultori luând parte la ea în fiecare săptămână cu produse proaspete, de sezon, cultivate și preparate cu multă grijă. Este vorba despre piața volantă de pe platoul de la Sala Sporturilor, deschisă din mai și până acum în fiecare sâmbătă, între orele 07:00-15:00. 

Partea cea mai bună este că oricând ai ajunge în acest interval, vei găsi cu siguranță produse proaspete și aromate, producătorii având grijă să aducă stocuri suficiente și să completeze constant stocul expus în stand.

Dacă vrei să vezi despre ce e vorba și îți propui doar să te plimbi printre standuri, șansele de a pleca fără să cumperi sau măcar să guști ceva sunt aproape de 0 – producătorii te vor îmbia fiecare cu propriile produse, întâmpinându-te fie cu un slogan cu care să își vândă marfa, fie cu o mostră, sau pur și simplu oferindu-se să îți vorbească puțin despre produsele lui, și prin ce se deosebesc de celelalte găsite în magazine. 

Dacă Sala Sporturilor nu e chiar în drumul tău și vrei să vezi ce alte opțiuni ai ca și clujean interesat de produse bio, cultivate în zona Clujului, ți-am pregătit o hartă a piețelor principale din Cluj-Napoca. Indiferent de zona în care locuiești, mai mult ca sigur una dintre variantele menționate se află în drumul tău, având în vedere că oportunitățile de a cumpăra legume și fructe de la producători locali sunt tot mai multe în Cluj-Napoca, de la piețele permanente sau săptămânale, la târgurile organizate periodic în diferite părți ale orașului sau magazinele de la colț care se aprovizionează de la agricultorii din județ. 

Dintre piețele permanente din Cluj-Napoca le-am selectat pe următoarele: piața Mărăști, cea din complexul Leu (zona Mihai Viteazu), piața Flora (Mănăștur), piața Hermes (Gheorgheni) și piața agroalimentară Zorilor, în toate acestea găsind zilnic sute de produse aduse de producători locali – de la fructe și legume la cărnuri, brânzeturi și alte lactate.

În plus, în special primăvara și toamna sunt organizate târguri ale producătorilor agricoli, acestea reunind producători din tot județul care vând atât fructe și legume, cât și diverse bunătăți preparate din acestea – zacuscă, murături, dulceață, compot.

Pentru cei care totuși nu sunt iubitori ai piețelor, există și varianta unui magazin „de cartier” care are permanent produse locale. „Sat în oraș” este un magazin situat pe strada Hermann Oberth nr. 1, ascuns într-o curte și care la rândul său ascunde niște produse delicioase. Proprietarii acestui magazin susțin consumul produselor locale și chiar depun eforturi pentru a facilita accesul clujenilor la acestea, lucru dovedit și prin organizarea unor târguri sub același nume, de obicei pe strada Potaissa.

Târg de produse locale pe strada Potaissa
Târgul „Sat în oraș” pe strada Potaissa
2