Cu siguranță ai avut măcar odată ocazia să cumperi un săpun natural. Poate nu ai făcut-o, deoarece nu erai sigur de ingrediente, de beneficii, de cum ai putea să îl folosești sau poate nu îți justificai prețul. În acest articol am discutat cu Lavinia de la Guidance from the Green Valley pentru a vedea un pic cum e cu arta producerii cosmeticelor naturale.

Natura e mai mult decât un loc în care mergem să ne relaxăm. Este un loc în care poți afla multe despre tine și despre tot ce înseamnă creație, dar și despre Artist. E un dar care ne-a fost dat și trebuie să prețuim darul acesta, să-l îngrijim pentru că și natura se îngrijește de noi.

Lavinia

Lavinia are 23 de ani și este îndrăgostită de tot ce este viu. Ea este pasionată de natură și dintotdeauna și-a făcut produse de îngrijire cu ceea ce avea la îndemână, de exemplu măști de față (cu cafea și lapte, miere, galbenele) sau măști pentru păr (cu ulei de ricin sau de măsline).  Dar nu s-a gândit că va ajunge să facă săpun. Într-o zi, anul trecut, i se terminase săpunul și s-a gândit că în loc să tot cumpere, cum ar fi să înceapă să-și facă singură unul. S-a interesat despre proces, a procurat ingredientele și așa a ajuns să facă primul săpun.

Apoi a început să devină o artă pentru ea, să înceapă să se gândească la tot felul de plante, uleiuri esențiale, uleiuri vegetale, cum ar funcționa împreună, ce colorante naturale ar putea folosi. E o activitate care îi oferă plăcere și pe care o face cu dragoste. ”De fel nu sunt o persoană perfecționistă, și poate de multe ori fac lucrurile superficial, dar nu și în cazul săpunurilor. În domeniul acesta întotdeauna încerc să fac ceva nou și să iasă ceva mai bun cu fiecare încercare.”

Pe pagina ei de Facebook se găsesc informații despre produsele sale, rețete, dar și sfaturi pentru o viață mai ușoară sau o viață fără risipă. Ea nu încearcă să convingă pe cineva să folosească produsele făcute de ea, însă promovează beneficiile pe care le-a simțit pe propria piele.

”Lumea e mult mai dispusă decât mă așteptam. Ca în oricare altă situație, sunt păreri pro și contra: oameni care sunt obișnuiți cu produsele din comerț, dar și oameni care doresc să dea o șansă la ceea ce ne-a lăsat natura. Cred că va fi mai bine, vom fi o societate unde oamenii realizează că nu au nevoie de tot ceea ce se comercializează și poate ușor ușor putem dezvolta o comunitate în care să putem să ne ajutăm reciproc. Fiecare persoană are un dar, iar darul îl avem ca să-i putem ajuta pe ceilalți.”

Beneficii ale produselor cosmetice handmade


”Natura e mai mult decât un loc în care mergem să ne relaxăm. Este un loc în care poți afla multe despre tine și despre tot ce înseamnă creație, dar și despre Artist. E un dar care ne-a fost dat și trebuie să prețuim darul acesta, să-l îngrijim pentru că și natura se îngrijește de noi.”

Recomandările Laviniei: Cinci simple schimbări pe care le putem face cu toții

1. Periuța normală se poate înlocui cu cea din bambus. Știm cu toții că majoritatea plasticului nu se reciclează, iar periuța din bambus este biodegradabilă. 

2. În loc să folosim multe geluri de curățare pentru față puse și acestea în plastic, putem folosi un săpun natural, cu ulei de cătină și cărbune activ.

3. Putem folosi un deodorant făcut de noi doar cu câteva ingrediente. Am scris despre asta și pe pagină. 

4. Și seara putem folosi în loc de clasicele dischete demachiante din vată, dischete din bumbac reutilizabile. 

5. Dacă dorim să începem un stil de viață fără risipă ar fi bine să avem la noi mereu plase pentru cumpărături și ceva săculeți pentru fructe și legume.

Dacă vrei să-ți faci propriul săpun,

Se încălzesc uleiurile vegetale și untul pe baie marină la aprox. 50-60°C, se amestecă din în când cu o spatulă.

Într-un vas termorezistent (pahar Berzelius) se prepară soluția de sodă prin adăugarea hidroxidului puțin câte puțin peste apă. Se amestecă până când soluția va deveni transparentă. Se lasă la răcit până la temperatura de cca 50°C.

Peste uleiurile încălzite se adaugă pudra de turmeric, se amestecă până ce se dispersează, apoi se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu.

Se introduce blenderul în vas și se începe amestecarea până la formarea emulsiei. Uleiurile esențiale se adaugă la sfârșit, prin amestecare.

Se transferă compoziția în forma aleasă.

Se stropește suprafața săpunului cu alcool pentru a preveni formarea carbonatului de sodiu.

Se lasă săpunul în repaus 2 zile într-un loc ferit, timp în care acesta se va întări. Se scoate apoi din formă.

Se pune săpunul la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite cu șervete de hârtie (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minim 4 săptămâni de la data producției. 

La final vei avea 310 grame de săpun.

Rețetă recomandată de Lavinia și adaptată după elemental.eu.

Toate pozele din acest articol îi aparțin Laviniei și sunt folosite cu acordul acestia.

20