Ce reprezintă fiecare simbol de pe ambalaje și ce ne spune despre produsul respectiv? Află care produse sunt reciclate frecvent și cât de dificil este procesul pe care îl presupune reciclarea sa doar descifrând simbolurile regăsite pe acestea. 

recycle-sign
Icons made by monkik from www.flaticon.com

Acest simbol indică faptul că un ambalaj este reciclabil. Atunci când este însoțit și de un procent în centrul său, el se referă la procentul de material reciclabil folosit în producerea ambalajului respectiv. 

În cazul produselor și ambalajelor din plastic, acestea sunt marcate obligatoriu cu câte un simbol cu o cifră în mijloc. Există 7 simboluri de acest fel și au rolul de a ne ajuta să identificăm corect tipul de plastic folosit și să deducem în funcție de acesta dacă produsul este sau nu reciclabil – în funcție de codul fiecăruia, unele tipuri de plastic sunt mai ușor de reciclat decât altele,

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

PETE este prescurtarea de la polyethylene terephthalate, prescurtat uneori și PET, fiind denumirea în engleză a polietilenei tereftalate. Simbolul acesta este des întâlnit pe recipiente, sticle de plastic, flacoane. Prin reciclarea sa se pot obține folii și fibre sintetice.

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

High density polyethylene, sau polietilena de înaltă densitate este folosită des pentru fabricarea ambalajelor și a recipientelor pentru detergenți, produse de igienă personală, și este ușor de reciclat. Se obține prin prelucrarea petrolului. 

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

PVC-ul (polyvinyl chloride sau policlorură de vinil) este un material folosit adesea în construcții datorită rezistenței sale la apă și durabilității. Este folosit și în ambalaje pentru șampoane, jucării și folii. Deși este un material ieftin de produs, producerea sa presupune eliminarea unor gaze foarte toxice în atmosferă, fiind de asemenea foarte greu de reciclat (doar ~3% din cantitatea produsă este reciclată)..

ecology-and-environment
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

LDPE (Low density polyethylene sau polietilenă de joasă densitate) este materialul din care sunt realizate majoritatea pungilor de plastic, precum și ambalajele pentru pâine și recipientele de șampon. Prin reciclarea sa se obțin alte pungi noi, saci de gunoi, folii, dar nu este reciclat în toate centrele de reciclare.

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

Polipropilena este materialul din care sunt produse flacoane, găleți, paie, capace, unele cutii de iaurt. Aceasta este reciclată destul de rar, dar se pot obține prin reciclare pensule, mături, tăvi.

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

Polistirenul este întâlnit în mai multe forme: expandat, extrudat, spumă. Acesta nu este folosit doar în construcții, pentru izolări termice, ci și pentru producerea paharelor de cafea, caserolelor alimentare, farfuriilor etc. Reciclarea acestuia este un proces dificil, acest lucru rezultând în refuzarea sa în majoritatea centrelor de reciclare.

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

Acest simbol este folosit pentru a marca mai multe tipuri de plastic: policarbonat, BPA, nylon etc. Practic, toate tipurile care nu se încadrează în niciuna din categoriile menționate anterior. Din acestea sunt produse bidoanele mari de apă, CD-uri, DVD-uri, ochelari de soare. Produsele marcate cu acest simbol nu sunt reciclate aproape niciodată (din cauza dificultății procesului).

Ambalajele și produsele realizate din alte materiale – precum hârtie, metal, aluminiu – vor fi la rândul lor marcate cu câte un simbol care să ne indice materialul din care sunt făcute și dacă sunt reciclabile sau nu. 

Dacă regăsim acest simbol pe produsele realizate din lemn sau hârtie, acesta ne indică faptul că lemnul folosit în realizarea produsului a fost procurat în mod legal și controlat, din păduri îngrijite.

simbol reciclare
Icons made by Smashicons from www.flaticon.com

Acest simbol este folosit pe produsele din aluminiu, indicând faptul că pot fi reciclate. Aluminiul poate fi reciclat la infinit, fără să își piardă din calitate. O doză reciclată poate ajunge înapoi pe rafturi în doar 6 săptămâni.

Și sticla se numără printre materialele care pot fi reciclate la infinit. Simbolul folosit este asemănător cu cel imprimat pe plasticuri, în centrul triunghiului fiind însă o reprezentare a unei persoane aruncând o sticlă într-un container de reciclabile.

Cu puțină atenție putem reuși nu doar să reciclăm corect fiecare ambalaj și produs în parte, dar și să reducem numărul obiectelor greu sau imposibil de reciclat, evitând în primul rând cumpărarea lor. 

Mai multe informații despre reciclare în general găsești aici, iar dacă nu știi unde să duci bateriile și electrocasnicele la reciclat, citește acest articol.

P.S. Nu uita să te înscrii la giveaway.

3