Cluj-Napoca este un oraș care pulsează cu viață și în care poți să te exprimi liber, indiferent de diferențele culturale. În acest context, s-au dezvoltat diferite comunități importante. Una dintre acestea este comunitatea vegană din Cluj, care este în continuă creștere și care acceptă cu brațele deschise pe orice persoană care împărtășește aceste valori.

Dacă locuiești în Cluj și dorești să adopți stilul de viață vegan sau, în general, ai curiozități despre asta, suntem aici să te ajutăm cu niște informații. Am vorbit cu câteva persoane care ne-au împărtășit cum este viața lor ca vegan în Cluj, care a fost povestea lor dar și sfaturile pe care le au pentru orice persoană care vrea să devină vegană. Spoiler alert: este mai ușor decât ai crede.

Biserica din Cluj
Sursa: Freepik

Sfaturi din experiențe proprii

Denisa este de opt ani vegetariană, iar de patru ani vegană. Ea ne-a împărtășit că tranziția i s-a părut ușoară deoarece “în zilele noastre sunt tot felul de produse care potolesc poftele de carne, brânzeturi sau dulce”, iar compasiunea pentru animale a fost un motiv puternic pentru acest pas. Ea consideră că oamenii din jurul ei au fost simpatizanți cauzei. 

O părere, de altfel unanim acceptată, este că în România ar trebui pus accentul pe educația în școli și medietizarea avantajelor veganismului. Denisa propune și niște legi ”bine definite și respectate, atât legate de consumul alimentelor, cât și colectarea selectivă și reciclarea.”

 • Lasă frica de o parte: legat de sănătate, analizele mele s-au îmbunătățit. Legat de gust, găsim orice alternativă, inclusiv la produse la care nici nu ne-am gândi, cum ar fi mici, telemea, înghețată etc.
 • Gândește-te la câtă suferință sunt puse animalele pentru a te hrăni. De ce să le folosim atât de barbar când sunt atâtea alternative?
 • Nici prețurile produselor nu sunt mari. Am comparat bonul unui carnist și bonul meu, cumpărături pe o săptămână: exact la fel, dar eu am avut mâncare care m-a ținut mai mult timp.

Ciorbă de perișoare din soia

Sarmale cu ciuperci

Friptură de soia

Salată ”de beouf” fără carne și cu maioneză vegană

Sursa: Freepik

Andrada (16 ani) este vegană de doi ani, dar vegetariană de opt. Ea a devenit vegană cu ajutorul influenței unor persoane pe care le urmărea pe Instagram. Ea consuma foarte multe lactate, însă într-o zi a aflat prin intermediul Iuliei Moroșanu că se poate cumpăra feta vegană. A căutat, nu a găsit, dar apoi și-a spus: ”asta nu mă va opri din a deveni vegană”.

”Sunt vegană de când stau în Cluj. Când stăteam la țară e perioada în care eram doar vegetariană. Nu o să găsești acolo hummus, iaurt vegan sau ce mai găsești în Cluj. Găsești însă legume și fructe. Ar trebui după părerea mea introduse mai multe alimente vegane și la magazinele mai mici, de exemplu cele din sat.”

Familia a acceptat mai greu când era vegetariană și apoi mai ales când a devenit vegană, deoarece erau foarte îngrijorați în legătură cu lipsurile pe care le putea suferi din cauza alimentației. Andrada spune însă că stă foarte bine cu sănătatea.

 

 

 • Chiar în ziua când am devenit vegană am găsit pe Facebook grupuri precum Vegan În Cluj-Napoca , Vegan în România , Ce mănâncă veganii și m-am bucurat tare că mai cunosc lume, mai descopăr alimente și că pot să mă implic în diverse proiecte foarte faine. Recomand aceste grupuri. 
 • Folosește produse de curățenie vegane – încetul cu încetul, eu am început tot ce găsesc vegan sa înlocuiesc cu cele pe care le foloseam înainte și există alternative pentru orice.
 • Ai grijă la produsele pe care le cumperi. Câteva alimente pe care le-am verificat și speram să fie vegane nu au fost: ceva ness 3in1, bruschete și chipsurile cu Paprika, care conțin lapte sau zer praf.
 •  Încearcă și vezi cum se simte organismul tău.  Eu sunt o persoană ambițioasă și cred că de asta a fost ușor să fac acest pas. Este okay să o iei încet, depinde de fiecare. Nu vei muri dacă devii vegan și nici criticile celorlalți nu te vor doborî. Sunt lucruri mai importante decât părerea altora, precum binele planetei.

Sarmale vegane

Biluțe vegane de tipul Raffaelo 

Legume la cuptor

Preparate vegane. Foto: Andreea Larger

Ariana (25 ani, consilier juridic) este de un an și trei luni vegană, dar și ea are o experiență de vegetarianism în spate. Motivația pentru această tranziție a fost ”alinierea moralei cu faptele”. Nu i se pare deloc greu atunci când ai o motivație puternică.

Cel mai mult îi place să gătească noodles, budha bowl, burgeri și tofletă (omletă din tofu). Ariana consideră că un mod eficient de a duce mai departe valorile veganismului ar fi să punem societatea față-n față cu ce se întâmplă într-adevăr în ferme pentru a avea o perspectivă asupra felului în care alimentația influențează absolut orice.

 • Produse la care nu te-ai aștepta să fie nonvegane: sosuri, parfumuri, detergenți, săpun, alcoolul.
 • Deschide-ți orizonturile: mâncarea vegană nu înseamnă doar salate.
 • Nu ceda presiunilor altora.

Burger vegan

Curry

Noodles

Supe cremă

Diana are 29 de ani și este bucătar. Ea este vegană on and off de nouă ani. A început ca o metodă de a slăbi, recomandată de un nutriționist. Având experiență profesională, i se pare destul de facil să gătești vegan. Ea consideră că și pentru un începător poate fi ușor: acum ingredientele se găsesc suficient de ușor în Cluj, iar rețete sunt doldora pe internet. ”Rețeta mea favorită în momentul de față este mei fiert cu crema de cardamom și mere coapte cu scorțișoară, un vis de iarnă!”

 • Gătește acasă, e mai simplu decât crezi.
 • Caută suport – există o comunitate minunată de oameni deschiși și pregătiți să ajute în direcția asta, când e nevoie.
 • Câteodată există lactoză în suplimente de genul tabletelor de cărbune activ. 

Cașcaval vegan fermentat home-made

Supă cremă de păstârnac

Ruladă Wellington 

Prajitură raw cu arahide și banane

Ruladă Wellington
Ruladă Wellingon. Sursa: Diana Moga

Ioana (41 ani, farmacist) este vegană de trei ani, din rațiuni de sănătate. Ei i s-a părut o tranziție ușoară și are suport din partea apropiaților. Consideră că există multe opțiuni vegane sau adaptabile la localurile din Cluj și că veganismul trebuie asociat sportului și unei mentalități sănătoase. 

”Încerc să protejez mediul, pe cât posibil, dar nu sunt intolerantă cu oamenii. Cred că responsabilizarea față de mediu e cheia, alături de echilibru.”

 

 • Ai curaj.
 • E mai simplu decât pare.
 • Nu e dăunător ci, dimpotrivă, beneficiile apar destul de repede.

Salată de boeuf fără carne sau maioneză

Salată de vinete

Sarmale cu ciuperci

View this post on Instagram

Quiet moments before opening hours 💚

A post shared by Samsara Foodhouse (@samsara.foodhouse) on

Andreea are 21 de ani și este vegană de la începutul liceului. Ea nu a fost influențată de un factor anume, ci nu a mai simțit nevoia și nu s-a mai simțit bine mâncând carne, astfel că a recurs la eliminarea totală a acesteia. Tranziția nu i s-a părut foarte grea la început, dar a fost uneori pe parcurs când a fost descurajată de oamenii din jur cu diverse critici. Îi place să gătească, iar rețeta sa favorită este chilli vegan cu quinoa. Totodată, Andreea consideră Clujul un oraș mult mai accesibil veganilor decât orașul său natal, Târgu Mureș. 

”Este ceva timp de când nu m-am complăcut în situația de a merge cu prietenii într-un local și singurul lucru vegan să fie clasicii cartofi prăjiți. Acum îmi îndrum prietenii spre localuri care au alternative și pentru mine. Iubesc pastele dar în aceeași măsură sunt o devoratoare de burgeri vegani.” 

Consideră că societatea poate fi mai ușor educată prin oferirea de planuri nutriționale gratuite, pentru că ”oamenii au adesea impresia că nu trebuiesc consumate doar legume din simpla cauză că ”nu țin de foame”.”

 

 • Înainte de a adopta acest stil de viață, să te interesezi despre planurile nutriționale, proprietățile plantelor, etc. Să nu ai aceleași reacții pe care le-am avut eu atunci când am ajuns în cabinetul medicului, în clasa a noua, deshidratată și cu anumite probleme din cauza planului meu alimentar nu foarte diversificat și mai ales deloc bogat în proteine. 
 • Pentru planetă consider că tristul incident din Australia ar trebui deja să ne pună semne de întrebare și să ne facă să fim mai conștienți de ceea ce este în jurul nostru.
 • Sunt unele lucruri la care nu te gândești inițial că trebuie să verifici dacă sunt vegane, precum ustensilele folosite în fiecare noapte, și anume periuța de dinți și perna. 

Guacamole

Salată de vinete 

Ardei umpluți cu soia 

Supă țărănească (a bunicii, care este vegetariană de 40 de ani)

O listă completă a locurilor vegane din Cluj se găsește aici. 

Tu ce sfaturi ai? Scrie în comentarii! 

PS: Nu uita să te înscrii la giveaway:

8