A renunța la plastic (și la deșeuri în general) sună foarte complicat în contextul în care aproape tot ceea ce cumpărăm este ambalat în plastic sau alt material care nu poate fi reciclat. sustenabil.cj este un proiect care s-a născut din dorința de a educa publicul asupra alternativelor existente și a principiilor zero waste, dar și pentru a oferi soluții oamenilor interesați să adopte un stil de viață mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător.

Despre proiect și despre viața fără risipă am povestit cu mădă Hruban, inițiatoarea sustenabil.cj.

viața fără risipă
Sursa: Freepik

Știai că doar 8% din plasticul folosit este reciclat și că 1,3 miliarde de tone de alimente sunt aruncate anual la gunoi în întreagă lume?

„Zero waste life” se referă în principal la o serie de principii care au la bază refolosirea obiectelor, astfel încât să fie redusă cantitatea de gunoi pe care un individ o generează. A trăi după principiile zero risipă nu aduce beneficii doar asupra mediului, ci și asupra economiei locale (prin cumpărarea produselor locale) și a comunității (alimentele pot fi donate și redistribuite către cei care au nevoie mare de ele).

Beneficii asupra comunității

Beneficii asupra economiei

Beneficii asupra mediului

Care sunt principiile care constituie un stil de viață fără risipă?

Viața fără risipă este posibilă prin respectarea unor cinci pași simpli:

e foarte greu să refuzi unele produse, mai ales când acestea ți se oferă gratuit. fără să îți dai seama, ajungi acasă cu sacoșa plină de obiecte inutile pe care le arunci la gunoi, produse care au totuși un preț: cineva consumă resurse atât naturale cât și umane pentru a le produce iar risipirea resurselor ne afectează sănătatea în mod direct (mădă Hruban)

Donează lucrurile de care nu mai ai nevoie dacă acestea sunt într-o stare bună; cumpără mereu produse de înaltă calitate pentru a te asigura că au rezistență mai mare în timp

 

 

înainte de a cumpăra un produs nou întreabă-te ce se întâmplă cu cel vechi, și evaluează corect dacă chiar necesită schimbare. (Mădălina Hruban)

Consultă categoria cum reciclăm pentru a găsi sfaturi despre cum să reciclezi corect.

Resturile biodegradabile pot fi transformate în compost!

sustenabil.cj: proiect ce urmărește educarea oamenilor

sustenabil.cj este un proiect născut din dorința de a educa oamenii despre acest stil de viață și despre noile măsuri adoptate de către parlamentul european cu privire la economia circulară. În spatele lui, este Mădălina Hruban care spune că proiectul a început atunci când și-a dat seama că este nevoie de o schimbare și la noi, că România poate fi și ea o țară ca „afară”.

când mi-am dat seama că toți prietenii și cunoscuții au ales să emigreze în țări mai  ''civilizate'', eu alegând să rămân, contrariată la gândul că trăiesc într-o țară ...necivilizată? de ce, după atâția ani de școală și experiență de muncă trăiesc într-o țară, cu importante centre universitare, care este considerată ''necivilizată''?”

mădă hruban

sustenabil.cj

Spune că instituțiile statului eșuează în a oferi o educație pe acest subiect, deși ele ar fi cele mai în măsură pentru a-și asuma acest rol de profesor. De multe ori instituțiile nici nu reușesc să aibă o evidență concretă a deșeurilor, cum este cazul risipei alimentare: deși există multe inițiative pentru combaterea risipei de alimente, nu există date actuale și nici studii recente care să prezinte în ansamblu situația din România, cele mai recente date oficiale fiind cele furnizate de Eurostat în 2006.

am crescut cu impresia că suntem mici și nesemnificativi, fără putere de control asupra propriei vieți iar această paradigmă ne împinge în capcana de a vedea doar blidul dinaintea nasului. educația este singura care ne ajută să ne dezvoltăm o conștiință care să ne permită să vedem mai sus.

sustenabil.cj nu numai că și-a asumat acest rol de profesor, dar a pus în practică și diferite proiecte cu scopul de a veni în ajutorul celor care își doresc să facă o schimbare în viața lor. Unul dintre aceste proiecte este proiectul pilot care oferă posibilitatea oamenilor de a composta materia biodegradabilă care nu poate fi compostată acasă.

 

ne-am investit toate economiile în această inițiativă. am inițiat acest program pentru a participa și noi activ la dezvoltarea soluției acestei probleme globale cum este gunoiul.

mădă Hruban

sustenabil.cj

Sfaturi pentru cei care vor să facă primii pași pentru acest stil de viață

mădă spune că pentru ea tranziția spre o viață fără risipă nu a fost deloc grea și că oricine poate face mici pași pentru a reduce risipa. „fă primul pas cu încredere” este sfatul pe care îl oferă ea, deoarece următorii pași vor veni în mod natural.

Sfaturile mădălinei: 

„e clar oricui că societatea în care trăim are nevoie de îmbunătățiri. toată lumea are idei și păreri, însă fără a fi puse în practică, testate, verificate, acestea sunt nule.”

10